
نوع سازه:بتنی
نوع سقف:تیرچه وبلوک
محاسبه قیمت سفت کاری ساختمان
در این مقاله سعی شده است که با زبان بسیار ساده، مراحل محاسبه و بررسی هزینه های انجام عملیات سفت کاری یک ساختمان اسکلت بتنی، با سیستم سقف تیرچه بلوک، توضیح داده شود. برای درک بهتر، مراحل به صورت گام به گام بررسی شده و فرض میشود که ساختمان ،یک ساختمان با حجم متوسط است.سادگی در بیان و عمومی بودن محتوای این مقاله امکان بهره برداری مفید را برای افرادی که تحصیلات آکادمیک مرتبط را نداشته فراهم می سازد.سرمایه گذاران در ساختمان سازی و یا مالکین زمین های آماده به ساخت، میتوانند با مطالعه ی این مقاله ،یک دید کلی و مفید نسبت به شرایط مالی پروژه پیدا نموده و نحوه ی اختصاص هزینه برای هر مرحله از مراحل سفت کاری را مطلع شوند.بنابراین در هنگام عقد قرارداد با مهندسان یا معماران تجربی، دید بازتر و اطلاعات بیشتری خواهید داشت که امکان قضاوت بهتر و در نهایت انتخاب مجری با انصاف تر برای شما فراهم می شود.همچنین این مقاله می تواند برای فارغ التحصیلان آماده برای ورود به عرصه ی واقعی کار نیز مفید باشد زیرا یک الگوی گام به گام مفید حاصل از تجربه ی چندین ساله ی اجرا می باشد.
همانطور که در مقاله ی قبلی (آشنایی با مراحل سفت کاری) نیز اشاره شد ؛قبل از شروع عملیات اجرا باید کلیه ی هزینه های اخذ پروانه ساخت (اعم از عوارض و تراکم شهرداری،بیمه،حق الزحمه مهندسان و ... )پرداخت شده باشد و این هزینه ها جدا از هزینه های سفت کاری می باشد. پس در این مقاله بدون اشاره به هزینه های فوق ،صرفا بهای انجام عملیات ساختمانی مورد بررسی قرار گرفته و طبعا قیمت نهایی سفت کاری با مصالح ،شامل هزینه هایی میشود که در ادامه، درباره آنها توضیحاتی داده می شود.
قبل از شروع موضوع اصلی ،لازم به ذکر است که قیمت انجام سفت کاری ساختمان ،در حال حاضر به دو شکل مرسوم انجام می شود ؛یکی" قیمت اجرا با مصالح" و دیگری "قیمت به صورت دستمزدی".در خصوص قیمت دستمزدی ،شرایط به این شکل است که کلیه مصالح لازم (از قبیل آهن آلات،بتن،سیمان،آجر و ... )توسط مالک یا کارفرما تهیه و در پای کار تحویل مجری میگردد و مجری صرفا اجرای عملیات را به عهده میگیرد . بنابر این تهیه مواد و مصالح از تعهدات وی خارج می گردد.حال با توجه به این که در این مقاله قرار است به صورت کلی، موضوع برآورد مالی سفت کاری بررسی شود، ما مورد دوم یعنی اجرای دستمزدی را مد نظر نگرفته و فرض میشود که کلیه امور ،اعم از تهیه مصالح و سپس اجرا، به عهده مجری بوده و قرار است که با این شرایط قیمت را محاسبه نموده و اعلام نماید.
مراحل سفت کاری
مراحل سفت کاری عبارتند از:
۱-خاک برداری یا گود برداری
۲-تسطیح و ریگلاژ
۳-اجرای بتن مگر(بتن نظافت)
۴-اجرای اسکلت ساختمان
۵-اجرای دیوار چینی
۶-اجرای اندود گچ و خاک
۷-پوکه ریزی روی بام و اجرای شیب بندی بام
۱-برآورد قیمت مرحله خاکبرداری یا گود برداری
الف-به صورت روزمزدی:
در این حالت شما ابتدا باید پیش بینی کنید که چند روز و در هرروز چند نفر نیروی انسانی نیاز دارید و یا چند روز به یک ماشین حفاری ،مانند بیل مکانیکی به همراه کامیون حمل خاک ،نیاز دارید. سپس ایام محاسبه شده را در دستمزد روزانه نفرات یا ماشین آلات ضرب کنید تا قیمت تمام شده ی این مرحله حاصل شود.
ب-به صورت قرارداد یکجا:
به طور معمول نحوه ی محاسبه قیمت خاکبرداری توسط موسسات خاکبرداری یا دارندگان ماشین آلات خاکبرداری به صورت متر مکعبی می باشد.درجاهایی دیده شده که به صورت سرویسی یعنی به ازای هر سرویس کامیون که از محل خاکبرداری حمل می شود نیز، قیمت را محاسبه می کنند اما اصولی ترین روش همان متر مکعبی است.برای برآورد این مرحله ،ابتدا حجم خاکی که قرار است از مین خارج شود را طبق ابعاد گود یا فونداسیون محاسبه کنید، سپس در قیمت بازار(قیمت به عرف خاکبرداری)ضرب نمایید تا به بهای خاکبرداری برسید.در خاک برداری با دست نیز ،همان اصول مترمکعبی حکم فرماست مگر اینکه بسته به نوع کار ،به روش دیگری قرارداد بسته شود.
۲-برآورد قیمت مرحله تسطیح و ریگلاژ
پس از اتمام گود برداری مخصوصا زمانی که با ماشین آلات اقدام به گود برداری شده ،نیاز به تسطیح و ریگلاژ بدنه های گود یا شناژ ها می باشد ،که معمولا با نیروی انسانی به همراه بیل و کلنگ انجام میگیرد که به صورت روز مزد می باشد.شما باید تعداد ایامی که یک یا دو و یا هرچند نفر که بسته به حجم کار، قرار است جهت تسطیح مشغول باشند را ،پیش بینی نموده و سپس با ضرب در مزد روزانه آنها ،قیمت این مرحله را مشخص نمایید.
۳-برآورد قیمت مرحله اجرای بتن مگر(بتن نظافت)
همانطور که در مقاله ی سفت کاری توضیح داده شد ،بتن مگر دقیقا زیر شناژ های فونداسیون اجرا می شود و در مواقعی که فونداسیون گسترده باشد، در کل سطح فونداسیون بتن مگر اجرا می شود.برای برآورد هزینه اجرای بتن مگر ،بسته به حجم وطرح ساختمان چند روش وجود دارد.اگر حجم بتن مگر مصرفی در ساختمان شما بالا باشد میتوانید از بتن آماده استفاده کنید که قیمت آن نیز به راحتی قابل استعلام است. به این شکل که ابتدا حجم بتن مصرفی برای مگر را محاسبه کنید، سپس آن را به کیلوگرم تبدیل کرده و تناژ را به کارخانه بتن اعلام کنید تا به شما قیمت بدهد.اگر حجم کار کم باشد، به گونه ای که با چند نفر نیروی انسانی و یک دستگاه میکسر کوچک و تهیه مصالح بتوانید این مرحله را انجام دهید ،کافیست با محاسبه ی مصالح و قیمت آنها و هزینه نفرات و دستگاه ،قیمت این مرحله را برآورد نمایید.
۴-برآورد قیمت اجرای سازه بتنی با سیستم سقف تیرچه و بلوک
بیشترین درصد هزینه از عملیات سفت کاری متعلق به همین مرحله یعنی برآورد اجرای سازه می باشد.در این مرحله باید دقت بالایی صرف گردد ،زیرا با کوچکترین اشتباه یا هزینه ها بسیار بالا برآورد میشود ویا بسیار پایین که خود عقد قرارداد با مجری را به چالش می کشد و باعث به وجود آمدن اختلاف بین مالک و مجری در حین ساخت می شود.بنابراین با توجه به پیچیده بودن موضوع سازه ،حتما در این مرحله از یک مهندس خوب وبا تجربه بهره ببرید و از راهنمایی و مشاوره ایشان غافل نشوید.
قدم اول در برآورد سازه ،محاسبه ی مقدار تناژ میلگرد های فولادی مورد نیاز است،که باید به دقت از نقشه استخراج شده و طبق قیمت روز بازار (بر حسب کیلوگرم) استعلام شود.سایر هزینه ها در اجرای سازه، شامل قالب بندی ، آرماتوربندی و بتن ریزی مراحل سازه می باشد که قالب بندی و آرماتوربندی به صورت دستمزدی ،بر حسب زیر بنا و بتن ریزی، بر اساس حجم بتن مورد نیاز و استعلام قیمت از کارخانه بتن ،بدست می آیند.
پر هزینه ترین قسمت از سازه، شامل هزینه تهیه میلگرد ها و هزینه ساخت تیرچه های بتنی است که بیشترین سهم از مبلغ کل سفت کاری را به خود اختصاص می دهند.با توجه به اینکه سیستم سقف تیرچه بلوک، یک سیستم قدیمی می باشد و تعداد ستون ها در این سیستم، نسبت به سیستم های جدید بسیار بیشتر است ،خود به خود وزن سازه را بیشتر نموده و باعث بیشتر شدن مقدار میلگرد مصرفی میشود و همچنین بهای تهیه تیرچه ها برای پوشش سقف نیز ،علاوه بر میلگرد های اصلی ،بسیار گزاف می باشد و این در صورتی است که به دلیل تعدد در ستون ها و محدودیت در دهانه ها ،بسیار دست و پا گیر است و با صرف هزینه بالا ،بهره برداری را نیز محدود میکند.پس همانطور که در مقاله ی قبلی نیز اشاره شد ،حتما با متخصصان و کارشناسان این حوزه مشورت نموده و تا حد امکان از سیستم های قدیمی استفاده نکنید تا از ایجاد فضای مرده در ساختمان خود جلوگیری به عمل بیاورید.برای مثال در سیستم سقف "اینتل دک" با توجه به حذف تعداد زیادی از ستون ها و استفاده از حداقل میلگرد های فولادی ،نه تنها وزن کل سازه کمتر می شود و میلگرد کمتری در فونداسیون نیز استفاده می شود، بلکه فضای مرده در ساختمان نیز نزدیک به صفر می شود.
۵-برآورد قیمت اجرای دیوار چینی
در این مرحله، ابتدا باید در نقشه، محل دیوار ها را بیابید .سپس محاسبه شودکه چند متر مربع دیوارچینی لازم دارید.مقدار آجر،سیمان،ماسه و درکل مصالح مصرفی در دیوار چینی را محاسبه نموده و هزینه آن را برآورد نمایید.برای برآورد دستمزد اجرا، به دو صورت "روزمزد" و "قرارداد یکجا "میتوانید این موضوع را بررسی کنید.که بسته به حجم و مصلحت مالی، از هر دو روش میشود اجرا را پیگیری کرد.
در نهایت، با جمع هزینه مصالح و دستمزد اجرا ،بهای این مرحله نیز برآورد میگردد.
۶-برآورد قیمت اجرای گچ و خاک
در این مرحله نیز، ابتدا باید در نقشه ،دیوار هایی که گچ و خاک میشود را پیدا نموده و به متراژ گچ و خاک به متر مربع دسترسی پیدا کنید.با دسترسی به متراژ ،میتوانید محاسبه کنید که چند کیسه و یا چند کیلو گچ و خاک نیاز دارید و قیمت آنرا بدست آورید. برای برآورد هزینه ی دستمزد، مانند مرحله قبل ،میتوانید یکجا یا روزمزد ،اجرا را انجام دهید.
در نهایت با جمع هزینه مصالح و دستمزد اجرا ،بهای این مرحله بدست می آید.
۷-برآورد قیمت اجرای شیب بندی بام
ابتدا باید طبق مساحت بام ،مقدار پوکه،ماسه،سیمان و مصالح مصرفی را برآورد نمایید و بهای آنرا محاسبه نمایید.سپس دستمزد اجرای شیب بندی، توسط استادکار و کارگران تابع او را برآورد نمایید و با جمع هزینه مصالح و دستمزد نفرات، به بهای تمام شده این مرحله دسترسی پیدا کنید.
۸-سایر هزینه های متفرقه و مهم
الف-نگهبان:
در حین اجرا ،با توجه به دپوی مصالح و تجهیزات ،نیاز به حضور یک نگهبان در پروژه می باشد که با احتساب ایام، حقوق او را در هزینه های سفت کاری در نظر بگیرید.
*در برخی مواقع ،با توافق مجری و مالک، استخدام نگهبان به عهده مالک ساختمان می باشدکه در این صورت از هزینه مالی مجری،خارج می شود.
ب-تجهیزات اسکان:
برای استراحت و یا محل اسکان نگهبان، یک یا دو اتاق در جوار اجرا مورد نیاز است که به صورت کانکس های پیش ساخته نیز می تواند باشد که هزینه آنرا در نظر بگیرید.
پ-حمل و نقل مصالح بین طبقات:
برای کشیدن مصالح به طبقات بالا نیاز به بالابر می باشد که در تمام مراحل سفت کاری، مورد نیاز است.پس باید ایام مورد نیاز به بالابر را، پیش بینی نموده و اجاره بهای آنرا حساب کنید و در هزینه ها لحاظ کنید.
د-هزینه نفرات روزمزد متفرقه:
به عنوان مثال شامل: هزینه کارگر جهت جا به جایی مصالح در پای کار و جابه جایی مصالح در طبقات و ... می باشد.
موفق و پیروز باشید.