سقف کوبیاکس چیست؟

سقف کوبیاکس

سقف کوبیاکس چیست؟

همانطور که مطلع هستید دالها در دو دسته بندی از نظر ضخامت تقسیم می شوند دال هایی با ضخامت کم که حدود ۱۰ الی ۲۰ سانتیمتر بوده و دال هایی با ضخامت بیشتر که حدود ۲۵ تا ۴۰ سانتی‌متر می‌باشد که این ضخامت در سازه های خاص ممکن است بیشتر شود.

سقف های کوبیاکس در رده دال های با ضخامت بالا بوده که در دو نوع slim line با ارتفاع گوی‌های حدود ۱۰ تا ۲۲ سانتیمتر که در نهایت ضخامت سقف بتن ریزی شده حدود ۲۰ تا ۳۵ سانتیمتر می شود و نوع دوم Eco line با ارتفاع گوی های ۲۵ تا ۴۵ سانتیمتر که ضخامت نهایی سقف حدود ۳۷ تا ۶۰ سانتیمتر می گردد ، به اضافه گیجهای ماژول یا قفسه های نگهدارنده که درون آنها گوی ها به صورت منظم نگهداری می‌شود که به طول  شاخه‌های حدود ۲.۵ متری  در کارخانه آماده شده و به محل پروژه انتقال می یابند.

سقف های کوبیاکس به صورت دال دو طرفه با تیرهای متعامل  (عمود بر هم )عمل کرده که این دالها ها قسمتی از نیروهای سازی را تحمل می نمایند و باعث کاهش لنگرهای خمشی اعضای اصلی سازه از جمله تیرها و ستونها می گردد که همین امر باعث بالا رفتن مقاومت سازه در برابر نیروهای جانبی حاصل از زلزله می‌شود و در کاهش میزان مصرف میلگرد در اعضای سازه ای نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند .محاسبات این سازه با کمک نرم افزارهای مهندسی موجود از قبیل Etabs,sap مدلسازی و محاسبه می گردد .سوالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که چرا باید از روش های جدید و مدرن در احداث سازه استفاده شود و چه مزایا و معایبی  میتوانند در بر داشته باشند . با توجه به پیشرفت علوم مختلف قابل ذکر است که علم مهندسی ساختمان نیز تغییرات چشمگیری در جهان داشته که خوشبختانه مهندسین کشور ایران نیز در مسیر رشد و پیشرفت قرار دارند و تمام تلاش خود را می‌کند تا بتواند هرچه سریعتر سازه های ایمن تر و زیباتری خلق نماید و در این مسیر لازم است این آگاهی به مصرف کنندگان و مجریان عزیز منتقل گردد تا با همکاری یک دیگر بتوانیم کشوری زیبایی احداث نماییم.

مزایای سقف کوبیاکس

مزایای سقف کوبیاکس عبارتند از:

  • کاهش مصرف آرماتور های سازه ای
  • بالا بردن ضخامت دال که باعث تقویت تیرهای متعامد میگردد و مقاومت ساز را بالا می برد.
  • با استفاده از گوی های پلاستیکی و ایجاد فضاهای خالی در ضخامت دال عایق صوتی و حرارتی مناسب تری نسبت به سقف های تیرچه بلوک ایجاد می شود.
  • افزایش فضای مفید معماری با توجه به حذف قابل توجهی از قاب های سازه ای.
  • کاهش هزینه های اجرایی تاسیسات با توجه به کم شدن تیرهای داخل سقف و عبور راحت تر لوله های تاسیساتی.
  • انعطاف پذیری بهتر جهت چیدمان فضاهای معماری و کاربری مناسب تر.
  • مقاومت بالاتر در برابر آتش سوزی.
  • مقاومت بالاتر در برابر نیروهای زلزله.

معایب سقف کوبیاکس

معایب سقف کوبیاکس عبارتند از:

  • با توجه به اینکه قالب های کوبیاکس به صورت شبکه های ساخته شده در کارخانه تولید می گردند و به پروژه حمل می گردند و با کمک  جرثقیل به  طبقات باید منتقل شوند از لحاظ هزینه ای  به نسبت سقف های مشابه مثل یوبوت و اینتل دک گران‌تر می‌باشد.
  • یکی از ضعف‌های سیستم کوبیاکس چسبیدن میلگردها به توپ های پر کننده می باشد که این امر باعث عدم درگیری صحیح بتن با میلگردهای سقف می گردد که از نظر سازه ای عیب محسوب می شود.
  • قالب های کوبیاکس به صورت تزریق بادی تولید شده که مقاومت چندان بالایی ندارد و در هنگام اجرای سقف و بتن ریزی با حرکت روی آنها دفرمه شده یا شکسته می‌شود که در این حالت این گوی ها با بتن پر می گردند که باعث بالا رفتن بار مرده سقف و پرت بتن می گردد.
  • قفسه های فلزی که در این سیستم برای نگهداری گوی های کروی به کار برده می‌شوند به هیچ عنوان نقش سازه ای نداشته و هزینه ساخت و دپو  و انبارداری را بالا میبرد.
  • میزان مصرف بتن در سقف های کوبیاکس نسبت به سقفهاهای مشابه یوبوت و اینتل دک ، با توجه به شکل کروی بودن قالب آنها  بیشتر می گردد.
  • کرمو شدن بتن  زیر گوی های پلاستیکی به دلیل عدم روانی بتن و عدم اتصال قطعات سازه های بعدی در زیر سقف یکی دیگر از معایب این سقف ها می باشد.

لازم به ذکر می باشد بعد از بررسی معایب و محاسن سقف های کوبیاکس این نکته قابل توجه است که محاسن سقف های کوبیاکس بر معایب او  ارجحیت دارد و به همین دلیل سازه هایی که با دال های دو طرف در کشور ما در حال اجرا می باشد نسبت به سازه های تیرچه بلوک و سازه های مصالح سنتی مقاوم تر بوده  و امیدواریم  بتوانیم با دادن آگاهی های مورد نیاز به دوستان عزیز در جهت  بهینه سازی سازه ها حرکت رو به جلویی داشته باشیم و بتوانیم سازه های مقاوم تری را ایجاد کنیم.